Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Φτιάχνω μυζήθρα


Ένα απο τα εκλεκτά και πολυτάλαντα τυριά ειναι η μυζήθρα. Όποιος φτιάχνει τυρί φέτα είναι άδικο να μην φτιάξει και το κομματάκι της μυζήθρας του για τα μακαρόνια η… για το γούστο του!
Πάμε λοιπόν να δούμε πως φτιάχνεται η μυζήθρα…
Το τυρόγαλο ή ορος ή… το κιτρινωπό υγρό όπως λέμε, αυτό που σουρώσαμε απο το τυρί φέτα δεν είναι για πέταμα! Τίποτα απο το φρέσκο γάλα δεν είναι για πέταμα.
mizithra 1 Φτιάχνω μυζήθρα

Το υγρό αυτό το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε και ένα ποτηράκι φρέσκο γάλα, αν θέλετε και παραπάνω! δεν μας πειράζει…
mizithra 2 Φτιάχνω μυζήθρα
Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσει η μυζήθρα που θα δημιουργείται καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία.
mizithra 3 Φτιάχνω μυζήθρα
Όταν φτάσει στο σημείο βρασμού χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και με ενα μικρό σουρωτήρι αρχίζουμε να μαζεύουμε όλο τον αφρό που δημιουργείται στη επιφάνεια του υγρού που βράζει και το βάζουμε μεσα σε ένα μεγαλύτερο σουρωτήρι που καλύψαμε πρώτα με τουλπάνι τυριού ή τσαντίλα όπως την λέμε.
mizithra 4 Φτιάχνω μυζήθρα
mizithra 5 Φτιάχνω μυζήθρα
mizithra 6 Φτιάχνω μυζήθρα
mizithra 7 Φτιάχνω μυζήθρα
Μέχρι το τέλος θα δείτε σε κάποια στιγμή να είναι και μικρά κομματάκια, αδειάστε όλο το περιεχόμενο μέσα στο σουρωτήρι και κινείστε λίγο δεξιά αριστερά για να φύγει το καθαρό υγρό.
mizithra 8 Φτιάχνω μυζήθρα
Πιάστε τις τέσσερις άκρες της τσαντίλας και κρεμάστε κάπου ψιλά για να σουρώσει τα υγρά, εγώ το αφήνω μια νύχτα.
Μετά το βγάζετε από την τσαντίλα και το βάζετε σε πιατακι. Αν θέλετε το τρώτε έτσι ανάλατο, μερικοί το προτιμούν για λόγους υγείας ανάλατο. Αν πάλι θέλετε το αλατίζετε και το βάζετε σε ημισκιερό μέρος να ξεραθεί.
Το καλοκαίρι σε μια δυο μέρες η μυζήθρα είναι έτοιμη. Την τρίβετε και την χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε για τα μακαρόνια σας, είναι φανταστικη.
ΠΡΟΣΟΧΗ μην πετάξετε το υγρό που σούρωσε γιατί είναι αυτό με το οποίο θα φτιάξουμε την άλμη για το τυρί φέτα που θα αποθηκεύσουμε, για την άλμη θα μιλήσουμε σε επόμενο κείμενο αναλυτικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου