Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Πως να φτιάξετε και να συντηρήσετε σάλτσα ντομάτας


σάλτσα ντομάτας σε βαζάκια συντήρηση
Αγαπάμε τις καλοκαιρινές ντομάτες. Πέρυσι την ίδια περίπου εποχή, είχαμε προτείνει μερικές συνταγές με ντομάτα, για να τις αξιοποιήσετε. Είναι όμως τόσες πολλές, ώριμες, άγουρες, και διαφορετικές, που σκεφτήκαμε πως αξίζει να τις συντηρήσετε, για να μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε το χειμώνα, και να θυμάστε το καλοκαίρι που πέρασε.
Παρακάτω σας δείχνουμε πώς να φτιάξετε φρέσκια σάλτσα ντομάτας, και να την συντηρήσετε σε βαζάκια, για να την χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες για μακαρόνια, τάρτες και πολλά άλλα. Με αυτό τον τρόπο συσκευασίας και συντήρησης, οι ντομάτες θα διατηρηθούν για 1 έως και 2 χρόνια!
Μαζέψτε όσες περισσότερες ντομάτες μπορείτε. Δεν μας πειράζει το είδος τους ή το πόσο ώριμες είναι. Χαράξτε τις κορυφές τους σε σχήμα Χ, και ρίξτε τις ντομάτες σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά. Αυτό θα μας βοηθήσει στο ξεφλούδισμα τους.

Για να τις ξεφλουδίσουμε, θα πρέπει να μην καίνε. Μια εύκολη λύση είναι να τις ρίξετε σε νερό με πάγο για μερικά λεπτά.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε όσα σπόρια μπορούμε. Μην αγχώνεστε, δεν μπορείτε να αφαιρέσετε όλα τα σπόρια, και δεν πειράζει εάν σας ξεφύγουν μερικά. Ρίχνετε τις καθαρισμένες ντομάτες σε μια κατσαρόλα, αφού μετά θα τις βράσετε.
Πρέπει στη συνέχεια, να αποστειρώσουμε τα βαζάκια και τα καπάκια τους. Προτείνουμε δύο τρόπους. Είτε σε πλυντήριο πιάτων στους 50 C ή και παραπάνω βαθμούς, είτε μπορείτε απλά να βράσετε τα βαζάκια και τα καπάκια τους για μερικά λεπτά σε μια κατσαρόλα.
Ξεκινάμε να μαγειρεύουμε τις ντομάτες μας, εδώ οι χρόνοι θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με την ποσότητα και το είδος της ντομάτας. Θέλετε να δημιουργηθεί μια σάλτσα σαν αυτή που βλέπετε παρακάτω, σχετικά πηχτή και δεμένη. Υπολογίζουμε 30 με 40 λεπτά.
Μεταφέρουμε τη σάλτσα με μια καθαρή κουτάλα στα βαζάκια μας, και γεμίζουμε μέχρι πάνω. Αφήνουμε μόλις 1-2 εκατοστά κενό, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, και σφραγίζουμε, χωρίς να γυρίζουμε το καπάκι πολύ σφιχτά.
Σε μια βαθειά κατσαρόλα ή χύτρα, βράζουμε τα βαζάκια για 15 λεπτά, με τη στάθμη του νερού να βρίσκεται ελάχιστα κάτω από το καπάκι. Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε στον πάτο της κατσαρόλας μια πετσέτα, και να καθίσετε πάνω το βαζάκι, έτσι ώστε να μην σας σπάσει ή ραγίσει από το βράσιμο!
Αφαιρέστε τα βαζάκια από την κατσαρόλα με προσοχή, γιατί θα καίνε υπερβολικά, και αφήστε τα για αρκετές ώρες έτσι ώστε να κρυώσουν. Τοποθετείτε σε σκοτεινό ντουλάπι, και χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε. Καλό θα ήταν να γράφετε πάνω στο βαζάκι ημερομηνία παρασκευής. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε όλη τη σάλτσα μετά το πρώτο άνοιγμα, μπορείτε να τη συντηρήσετε για μερικές μέρες στο ψυγείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου