Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΦΛΟΥΔΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ Η' ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ** SCORZA DI LIMONE O ARANCIA ESSICCATA



  
ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΦΛΟΥΔΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ Η' ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Προσπαθω να χρησιμοποιω στην κουζινα μου, οσο το δυνατον φυσικα υλικα. Ετσι και για τα αρωματα στα γλυκα, χρησιμοποιω μπαχαρικα, αρωματισμενη ζαχαρη που την φτιαχνω εγω, σπιτικα λικερ, και ξυσμα απο ακερωτα λεμονια ή πορτοκαλια. Επειδη δεν ειναι παντα δυνατον να εχω στην διαθεση μου ομως ακερωτα εσπεριδοειδη, οταν βρισκω και τα χρησιμοποιω για τον χυμο τους, ειτε τριβω την φλουδα τους και την καταψυχω, ειτε την αποξηραινω. Η διαδικασια ειναι η ιδια, ειτε προκειται για λεμονια, ειτε για πορτοκαλια. Διαλεξτε τα επεριδοειδη οταν ειναι στην εποχη τους, γιατι σιγουρα ειναι λιγοτερο ταλαιπωρημενα ως αναφορα την παραμονη τους σε ψυγεια. Αν δε εχετε την τυχη να εχετε δικα σας δεντρα, και φρουτα, τοσο το καλυτερο! Με εναν
ψιλοφλουδο καθαριστη, αφαιρεστε την φλουδα, προσεχοντας να μην αφαιρεσετε και το λευκο μερος, που ειναι πικρο. Τοποθετηστε τις φλουδες σε ενα ταψι και αφητε τες να στεγνωσουν σε σκιερο μερος (ο ηλιος οξειδωνει τα αιθερια ελαια!)  για 4 εως 5 ημερες, αναλογα με την εποχη και την υγρασια της ατμοσφαιρας. Προσοχη, πρεπει να στεγνωσουν εντελως πριν τις αποθηκευσετε, γιατι αλλιως θα μουχλιασουν. Επειτα βαλτε τις φλουδες στο μπλεντερ και τις τριψτε τες οσο πιο ψιλα γινεται. Βαλτε την σκονη σε γυαλινο βαζακι, με καπακι που κλεινει αεροστεγως. Διατηρουνται για πολλους μηνες σε σκοτεινο και δροσερο μερος.

  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου