Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Οδηγίες για σπιτικά ζυμαρικάΠεριγραφή 

Εάν θέλετε να ετοιμάσετε σπιτικά ζυμαρικά, καλό είναι να πρόκειται για ζυμαρικά με αυγό. Ανάλογα με το είδος του ζυμαρικού που θέλετε να κάνετε, ποικίλουν τα υλικά της ζύμης. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, η επιλογή του τύπου του αλευριού αλλά και η σχέση ασπραδιών/κρόκων ή νερού/αυγών.
Οδηγίες για σπιτικά ζυμαρικά
Τι χρειαζόμαστε: 


3 διαφορετικοί τύποι ζύμης που ακολουθώντας τους μπορείτε να φτιάξετε τον τύπο του ζυμαρικού που επιθυμείτε. 

 Ζύμη Νο 1 Ιδανική για τα περισσότερα είδη ζυμαρικών. Κάνει τόσον για μεγάλου μεγέθους ζυμαρικά (λαζάνια) όσον και για ζυμαρικά για γέμισμα (κανελόνι). 
300 γρ. αλεύρι από μαλακό στάρι, τύπου 00 

 • 3 ολόκληρα αυγά 
 • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 
 • 1/2 κ.γ. ψιλό αλάτι 
 • 1 κ.σ. νερό (εκτός και εάν χρειασθεί επιπλέον) 


 Ζύμη Νο 2 
Ιδανική για γεμιστά ζυμαρικά όπως για παράδειγμα για τορτελίνι, ραβιόλι, κ.α. 

 • 300 γρ. αλεύρι από σκληρό στάρι τύπου 00 
 • 2 ολόκληρα αυγά και 
 • 4 κρόκοι αυγού 
 • 1/3 κ.γ. ψιλό αλάτι 
 • 1 κ.σ. νερό (εκτός και εάν χρειασθεί επιπλέον) 


 Ζύμη Νο 3 
Ζύμη με ιδιαίτερη γεύση λόγω της χρήσης των πολλών κρόκων αυγού. Αποτέλεσμα, κατά το βράσιμο αυξάνει πολύ τον όγκο της. Ιδανική για ταλιατέλες, φετουτσίνι και άλλα παρόμοια είδη ζυμαρικών. 
300 γρ. αλεύρι από μαλακό στάρι τύπου 00 

 • 1 ολόκληρο αυγό και 
 • 7 κρόκοι αυγού 
 • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 
 • 1/2 κ.γ. ψιλό αλάτι 
 • 1 κ.σ. νερό (εκτός και εάν χρειασθεί επιπλέον) 


Πως το κάνουμεrecipe image
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, δημιουργώντας μία κωνική στοίβα, πάνω στον πάγκο εργασίας και στο κέντρο ρίχνουμε τα αυγά, το λάδι και το αλάτι.
recipe image
2. Κτυπάμε τα υλικά μέσα στη τρύπα στο κέντρο της στοίβας, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή ενός κουταλιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο αλεύρι από τα εσωτερικά τοιχώματα.
recipe image
3. Με κυκλικές κινήσεις ρίχνουμε στο μίγμα στο κέντρο όλο και περισσότερο αλεύρι από τα τοιχώματα, μέχρι που σχηματίζεται στο κέντρο μία σφιχτή ζύμη.
recipe image
4. Χρησιμοποιώντας και τα δύο τα χέρια αρχίζουμε να φέρνουμε αλεύρι από τα εξωτερικά τοιχώματα και το μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω στο μίγμα, δουλεύοντας από έξω προς τα μέσα, προσέχοντας να μία “χυθεί” υγρή ζύμη προς τα έξω.
recipe image
5. Σπρώχνουμε και το τελευταίο αλεύρι κάτω από τη ζύμη και κατόπιν το ενσωματώνουμε ομοιόμορφα σε αυτή, πάντα χρησιμοποιώντας τα δύο μας χέρια.
recipe image
6. Εάν αυτή η κίνηση αποδεικνύεται κουραστική, προσθέτουμε λίγο νερό για να απορροφηθεί όλο το αλεύρι, χρησιμοποιώντας τους αντίχειρές μας. 
recipe image
7. Διπλώνουμε τη ζύμη ενσωματώνοντας με γρήγορες και κοφτές κινήσεις και το υπόλοιπο αλεύρι χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια.
recipe image
8. Μόνον τώρα αρχίζουμε το ζύμωμα. Τραβάμε τη ζύμη με το κάτω μέρος της παλάμης, την αναδιπλώνουμε με τα δάκτυλα και τη γυρίζουμε.
recipe image
9. Όταν έχουμε μία λεία και συμπαγή ζύμη, σχηματίζουμε μία μπάλα που την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε δροσερό μέρος για καμιά ώρα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στη ζύμη κανονικά δεν μπαίνει αλάτι γιατί αφήνει λευκούς λεκέδες. Αν, παρ’ όλα αυτά, κάποια θέλει σώνει και καλά να προσθέσει λίγο, φροντίστε να είναι πολύ ψιλό.

Επίσης σημαντικό είναι όλα τα υλικά για τη ζύμη να είναι σε κανονική θερμοκρασία ώστε να ομογενοποιούνται καλά όλα τα συστατικά τους, γρήγορα και χωρίς περιττή προσπάθεια από μέρους σας και να πάρετε μία ζύμη απαλή και ομοιόμορφη. Αποφύγετε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείτε αυγά που μόλις βγάλατε από το ψυγείο.

Για το αλεύρι: προτείνεται να χρησιμοποιείτε αλεύρι από μαλακό στάρι, τύπου 00 που είναι πιο λεπτό και όχι αλεύρι από στάρι σκληρό που είναι πιο χοντρό.


http://www.sintagespareas.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου