Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Συντήρηση αμπελοφύλλων στην κατάψυξη


Αυτή την εποχή τα φρέσκα αμπελόφυλλα αφθονούν. 
Τα αμπελόφυλλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε αρκετές συνταγές, με πιο γνωστή αυτή των ντολμάδων με αμπελόφυλλα.
Σε ποιον δεν αρέσουν!! 
Μπορούμε να βρούμε αμπελόφυλλα στις λαϊκές αγορές ή στα μανάβικα, αν δεν έχουμε δικές μας κληματαριές. 
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συντήρησης των κληματόφυλλων. 
Συνήθως τα συντηρώ στην κατάψυξη και όταν αποψυχθούν, είναι έτοιμα για χρήση. 
Πάμε να σας πω πως θα τα συντηρήσουμε! 



Χρειαζόμαστε:
αμπελόφυλλα
μισό φλιτζανάκι ξύδι
πλαστική μεμβράνη
πλαστικά κουτιά
Τι κάνουμε:
Παίρνουμε τα αμπελόφυλλα και τα καθαρίζουμε από το σκληρό κοτσανάκι που τυχόν έχουν. 
Τα πλένουμε πολύ καλά.
Στο τελευταίο ξέπλυμα προσθέτουμε λίγο ξύδι και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. 
Τα στραγγίζουμε. 
Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε μέσα το ξύδι. 
Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε μέσα τα αμπελόφυλλα λίγα λίγα. 
Τα αφήνουμε να ζεματιστούν από τη μια μεριά για ένα- δύο λεπτά και να αλλάξουν χρώμα. 
Με τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά και τα αφήνουμε πάλι για ένα δύο λεπτά. 
Τα αφαιρούμε με την κουτάλα από το νερό και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. 
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα αμπελόφυλλα που έχουμε. 
Τα αφήνουμε όλα στο σουρωτήρι, να στραγγίσουν όσο καλύτερα γίνεται και να κρυώσουν.
Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και βάζουμε μέσα αρκετά ζεματισμένα κληματόφυλλα.Διπλώνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, για να προστατευθούν, να μην σπάσουν όταν θα καταψυχθούν και χαλάσει το ωραίο σχήμα των φύλλων μας. 
Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να τους δώσουμε σχήμα, που θα ταιριάζει με το κουτί που θα τα φυλάξουμε.Τα διπλώνουμε προσεκτικά με την μεμβράνη και τα βάζουμε στο κουτί φύλαξης.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και χρησιμοποιούμε και άλλο κουτί αν αυτό που έχουμε δεν τα χωράει όλα. 
Φυλάμε το κουτί στην κατάψυξη. 
Όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, τα βγάζουμε δύο τρεις ώρες πριν να ξεπαγώσουν.Βάζω πάντα τα κληματόφυλλα που θα καταψύξω σε κουτιά.
Έτσι δεν σπάνε όταν ανοιγοκλείνουμε το συρτάρι της κατάψυξης και πιθανόν συγκρούονται με άλλα τρόφιμα. 
Δεν παίρνουν μυρωδιές από άλλες τροφές με τις οποίες φυλάσσονται μαζί και δεν πιάνουν πάγο. 
Την πρώτη φορά που είχα καταψύξει κληματόφυλλα τα είχα τυλίξει σε πλαστική μεμβράνη και μετά σε αλουμινόχαρτο, χωρίς να τα βάλω μέσα σε κουτί.
Όταν τα ξεπάγωνα, είδα ότι είχαν σπάσει αρκετά οι άκρες τους, άλλα είχαν ραγίσει και ήταν άχρηστα, άλλα είχαν λίγο πάγο επάνω τους.
Έκτοτε τα φυλάω μέσα σε κουτιά. 
Καλή επιτυχία και καλά μαγειρέματα με τα αμπελόφυλλά μας!!

Ειρήνη Ε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου