Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Τι είναι τα τόρρεντς και πώς λειτουργούν?

Μερικοί θα τα έχετε ακούσει σίγουρα, άλλοι μπορεί και καθόλου. Τα τόρρεντς αποτελούν έναν τρόπο ώστε να κατεβάσετε αρχεία από το ίντερνετ γρήγορα και εύκολα, χωρίς να απαιτείται η καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού. Ας αναλύσουμε τον ορισμό με απλά λόγια (όπως κάθε φορά) και τον τρόπο που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να κατεβάσετε αρχεία.

Τι είναι τα τόρρεντς; Ένας απλός ορισμός είναι ο εξής: Τόρρεντς ονομάζονται κάποια αρχεία, τα οποία μοιράζονται από υπολογιστή σε υπολογιστή, δηλαδή με τη διαδικασία αυτή παίρνεις και δίνεις αρχεία. Αυτός είναι ο ορισμός με πάρα πολύ απλά λόγια, για να ξέρουμε όλοι για τι πράγμα μιλάμε.

Πώς δουλεύουν τα τόρρεντς; Αρχικά, είναι ο χρήστης που ξεκινάει τη διαμοίραση του αρχείου (κάνει upload). Αυτός ονομάζεται seeder. Από τη στιγμή που ξεκινάει τη διαμοίραση, άλλα άτομα μπορούν να συνδεθούν με τον υπολογιστή του και να ξεκινήσουν να παίρνουν το αρχείο (δηλαδή να κάνουν download). Αυτά τα άτομα λέγονται leechers. Το αρχείο που είχε αρχικά ο seeder, μοιράζεται στα άτομα σε κομμάτια, δηλαδή τα άτομα παίρνουν ξεχωριστά κομμάτια του αρχείου και μόλις φτάσουν έναν
ικανοποιητικό αριθμό κομματιών, παράλληλα κατεβάζουν και μοιράζουν ότι έχουν κατεβάσει. Άρα το αρχείο θα φτάσει πολύ πιο γρήγορα στους χρήστες. Μόλις κάποιος χρήστης κατεβάσει ολόκληρο το αρχείο, τότε γίνεται κι αυτός seeder και το μοιράζει στους άλλους. Seeders και Leechers, μαζί λέγονται Peers.

Πόσο γρήγορα μπορώ να κατεβάσω αρχεία μέσω τόρρεντ; Εδώ παίζουν ρόλο διάφοροι παράμετροι:

1) Η σύνδεση του ίντερνετ που διαθέτετε. Μία σύνδεση 24mbps, η οποία είναι η μέγιστη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, σας επιτρέπει να κατεβάσετε με αρκετά καλές ταχύτητες, περίπου 1500 kb/s θα πω εγώ, γιατί δεν είναι και οι καλύτερες συνδέσεις και εξαρτάται και από την τοποθεσία. Μπορείτε με την ίδια σύνδεση να κάνετε seed, δηλαδή να διαμοιράσετε αρχεία, με την ταχύτητα των 100 kb/s.

2) Όπως είπα και παραπάνω. η μέγιστη ταχύτητα διαμοίρασης είναι 100 kb/s και σκεφτείτε ότι αυτή μοιράζεται σε πολλά άτομα. Δεν είστε μόνο εσείς που ζητάτε το αρχείο. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες συνδέσεις με ονομασία seedbox. Αυτές είναι του εξωτερικού και πληρώνεις για να τις χρησιμοποιείς. Με αυτές τις ταχύτητες, κάποιος μπορεί να διαμοιράσει αρχείο με ταχύτητα 1000 kb/s, δηλαδή δεκαπλάσια απ'ότι ένας χρήστης με απλή ελληνική σύνδεση και μέγιστη για τη χώρα!! (ναι, τόσο πίσω είμαστε στις ταχύτητες ίντερνετ στην Ελλάδα). Επομένως μπορεί να είστε τυχεροί και να πετύχετε άτομο με seedbox, οπότε δε θα αργήσει το αρχείο σας να κατέβει.

3) Τα τόρρεντς, όπως και πολλές εφαρμογές του ίντερνετ, χρησιμοποιούν μία πύλη (port) για να συνδέονται με το ρούτερ, που διαθέτετε για να μπαίνετε στο ίντερνετ. Υπάρχει μία διαδικασία που ονομάζεται portforward και μπορείτε να ανοίξετε πύλη στο ρούτερ για να συνδέονται ευκολότερα μαζί σας οι άλλοι. (η διαδικασία θα αναλυθεί σε άλλη ανάρτηση κάποια στιγμή)

4) Υπάρχουν άτομα που μόλις κατεβάσουν το αρχείο, μετά κλείνουν το πρόγραμμα και σταματούν να μοιράζουν το αρχείο που μόλις πήρανε. Αυτό ακούγεται εγωιστικό και δεν είναι καλό, γιατί έτσι μένουν λιγότεροι seeders και πρέπει να δώσουν το αρχείο σε πολλούς. Αυτοί που την κοπανάνε, τους ονομάζουμε leechers (δηλαδή έκαναν μόνο download). Αν υπάρχουν πολλοί, τότε τότε ίσως αργήσετε λίγο με το κατέβασμα.

Πώς κατεβάζω τόρρεντς; Αρχικά, κατεβάστε το πρόγραμμα utorrent απόεδώ. Είναι το καλύτερο πρόγραμμα για μένα για κατέβασμα των τόρρεντς και το πιο ελαφρύ για τον υπολογιστή σας. Μόλις το κατεβάσετε κάντε εγκατάσταση και είστε έτοιμοι (θα μου πείτε μερικοί που γνωρίζετε επί του θέματος, ότι υπάρχουν διάφορες ρυθμίσεις για το πρόγραμμα, αλλά και χωρίς αυτές λειτουργεί μια χαρά). Τώρα μένει μόνο να βρείτε τα αρχεία τόρρεντς και το πρόγραμμα θα κάνει το download αυτόματα.

Πού μπορώ να βρω τα τόρρεντς; Σε sites, που ειδικότερα ονομάζονται trackers. Θα σας συστήσω τον καλύτερο ελληνικό tracker, που θα τολμήσω να πω ότι έχει τα πάντα. Αυτός είναι ο gamato.info . Μπείτε, εγγραφείτε και κατεβάστε ό,τι θέλετε!! Ένας δεύτερος tracker με ποιοτικά τόρρεντς και μια καλή παρέα, είναι ο hellenicwave.net . Και εδώ απαιτείται εγγραφή, η οποία είναι απλή και δωρεάν. Αν δε μπορείτε να βρείτε κάποιο αρχείο σε αυτούς τους δύο trackers, τότε υπάρχουν και άλλοι πολλοί, τους οποίους θα βρείτε με απλή αναζήτηση στο google.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου