Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Μαρμελάδα κεράσι


Πηγαίνοντας τις προάλλες μια εκδρομούλα έξω από την Τρίπολη είχαμε την τύχη να βρεθούμε σ’ ένα κτήμα με υπέροχες κερασιές.
Μας άφησαν να μαζέψουμε μόνοι μας τα κεράσια ! τι ωραία εμπειρία !!! περιττό να σας πω ότι έριχνα στην σακούλα τα μισά από όσα έκοβα, τα υπόλοιπα τα έτρωγα επιτόπου !!!Παρ’ όλα αυτά τα κεράσια ήταν πολλά κι έτσι έπρεπε κάτι να τα κάνω για να μην χαλάσουν.
Μερικά πήραν τον δρόμο για την γυάλα για να γίνουν λικεράκι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και τα υπόλοιπα τα έφτιαξα μαρμελάδα σύμφωνα με τον παρακάτω κλασσικό τρόπο.



Υλικά
1 κιλό κεράσια
1 κιλό ζάχαρη ή ¾ εάν δεν την θέλετε πολύ γλυκιά
½ ποτήρι του νερού, νερό
χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα κεράσια. Βγάζουμε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα και τα πολτοποιούμε λίγα – λίγα στο μίξερ.
Εάν θέλουμε να βρίσκουμε στην μαρμελάδα μας κομμάτια φρούτου, κρατάμε μερικά κεράσια, τα ψιλοκόβουμε μ’ ένα μαχαίρι και τα ανακατεύουμε με τον πολτό.
Βράζουμε τον πολτό μαζί με την ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά. Θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε. Στην περίπτωση που δέσει παραπάνω μην ανησυχήσετε, απλά βάλτε λίγο νεράκι και αφήστε την μαρμελάδα να πάρει μια βράση.
Ανακατεύουμε αρκετά συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η μαρμελάδα.
Λίγο πριν κλείσουμε την φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού για να μην ζαχαρώσει η μαρμελάδα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.Αποστείρωση βάζων
Πλένουμε τα βάζα πολύ καλά με υγρό πιάτων και ζεστό νερό.
Τοποθετούμε τα βάζα σ’ ένα ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο στους 120-130 βαθμούς για κανένα μισάωρο.
Τα βγάζουμε προσεκτικά και όσο είναι ζεστά βάζουμε μέσα την μαρμελάδα, αφήνοντας ένα δάχτυλο περιθώριο στο τέλος.
Κουμπώνουμε καλά, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Μπορούμε να διατηρήσουμε την μαρμελάδα για πολύ καιρό αρκεί να είναι σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Εάν ανοίξουμε κάποιο βάζο και πάρει αέρα, μετά θα πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!



http://syntageskardias.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου